In de kijker

Sportgala - 20 december 2014

Op 20 december 2014 gaat het 49ste sportgala door vanaf 18u00 in gemeenschapscentrum De Wiek. De Zeelse sportraad nodigt iedereen van harte uit om te komen genieten van de sportieve acts van Siluskip en gastclub Gymmax uit Dendermonde.

Tijdens het sportgala worden opnieuw trofees uitgereikt voor de Zeelse sportfiguur, de laureaat van de ING-sporttrofee "Belofte van het jaar" en de drie hoofdtrofeeën "Verdienstelijke Sportbeoefenaar", "Verdienstelijke Sportclub" en "Staat van Verdienste". Ook de Zeelse kampioenen en de verdienstelijke leden van de Zeelse sportclubs worden in de bloemetjes gezet.

Schrijfmarathon Amnesty International

Van 6 tot 10 december organiseert Amnesty International haar jaarlijkse Schrijfmarathon. Honderdduizenden Amnesty-activisten over de hele wereld schrijven dan voor 12 mensen in nood. Eén van hen is Raif Badawi die in Saoedi-Arabië veroordeeld werd tot 10 jaar cel en 1000 zweepslagen omdat hij kritische artikels op zijn blog schreef.

Een handgeschreven brief met een persoonlijke boodschap blijkt nog steeds een ijzersterk actiemiddel te zijn. 1 op 4 van Amnesty’s schrijfacties hebben resultaat: iemand komt vrij, een doodstraf wordt omgezet naar een gevangenisstraf, de leefomstandigheden in de gevangenis verbeteren. Maar zelfs als er niet meteen resultaat wordt geboekt, dan nog betekenen die brieven en solidariteitsboodschappen heel veel. Ze steken een hart onder de riem van de slachtoffers, maar ook van hun familie en vrienden. Door die brieven weten ze dat ze niet vergeten worden, dat mensen aan hen denken en voor hen opkomen.

Amnesty International wil dit jaar in Vlaanderen 20.000 brieven schrijven. Ook thuis of onder vrienden kan je deelnemen aan de Schrijfmarathon van Amnesty International. We roepen iedereen op om van 6 tot 10 december in de pen te kruipen en een brief te schrijven voor Raif, Moses, Chelsea en de 9 andere mensen die centraal staan tijdens deze actie.

Meer info over de marathon en de individuele dossiers vind je op www.aivl.be/schrijfmarathon. Jouw brief kan levens veranderen. Grijp dus naar die pen en doe mee!

CO in jouw huis? Doe de test!

CO is een giftig gas dat je niet ruikt, proeft, ziet of voelt. Het ontstaat bij een slechte verbranding als er te weinig zuurstof in de kamer aanwezig is of als het toestel niet goed wordt onderhouden. CO kan enkel ontstaan bij toestellen die werken met een vlam zoals een verwarmingstoestel op gas, kolen, mazout en petroleum. Test hier of jij CO in jouw huis hebt en ontdek de tips om een CO-vergiftiging te vermijden.

OPROEP VOOR DE ZELENAAR

- Wedstrijd: “Neem een selfie op een herkenbare plaats in Zele”

In 2015 zal er een wedstrijd in De Zelenaar lopen waarbij we je vragen om een originele selfie te nemen met een bekende plaats en/of gebouw in Zele op de achtergrond. De meest originele inzending zal beloond worden met een waardebon van € 20,00, te spenderen bij de Zeelse handelaars. De foto mag doorgestuurd worden naar dezelenaar@zele.be en dient vergezeld te zijn van een leuke titel waarbij de bekende plaats of het gebouw aangeduid wordt met een hashtag (#). Bijvoorbeeld: “Team X poseert bij het #gemeentehuis”. Deadline voor editie januari-februari: 26 november

- “Zelenaar in de kijker”

Ken jij iemand die het verdient om eens in de bloemetjes gezet te worden? Laat dit dan nu weten aan de redactie van De Zelenaar via dezelenaar@zele.be. Stuur ons een foto en een leuke motivatie en wie weet krijgt de persoon in kwestie binnenkort alle aandacht die zij/hij verdient dankzij een artikel in De Zelenaar! Deadline voor editie januari-februari: 26 november!

Twijfel niet en bezorg ons vandaag nog jullie inzendingen!

Sport-, jeugd- en cultuurdienst naar De Wiek

Vanaf heden vind je de sport-, jeugd- en cultuurdienst in het nieuwe gemeenschapscentrum De Wiek, Dendermondebaan 8 in Zele.

Openingsuren:
Maandag: 9u00 - 12u00 / 14u00 - 19u30
Dinsdag: 9u00 - 13u00
Woensdag: 9u00 - 12u00
Vrijdag 9u00 - 12u00
Donderdag gesloten. 

Tournée Volkscafé

Ook dit jaar organiseert de Erfgoedcel Land van Dendermonde Tournée Volkscafé (in het kader van de Week van de Smaak). Gedurende drie avonden (27, 28 en 29 november) rijdt opnieuw een bus langs drie gemeenten in het Land van Dendermonde. In iedere gemeente houdt de bus halt bij een volkscafé en de tocht start met een bezoek aan een frietkot. Klik hier voor meer informatie.

Vredesboodschap uit Duitsland

Op zaterdag 8 november herdacht de burgemeester van de Duitse stad Cham, zusterstad van de gemeente Zele, de oorlogsslachtoffers van Wereldoorlog I in Zele. Er werd een bloemenkrans neergelegd aan het Monument van de Oorlogsslachtoffers. Daarnaast zal onze burgemeester de vredesboodschap van Karin Bucher, burgemeester van Cham, voorlezen op de herdenksplechtigheid op 11 november. Klik hier voor de foto's.

Test je kennis en win mooie prijzen met De Grote Verkeersquiz

Erik Van Looy is niet alleen de onschuldige quizmaster van De Slimste Mens ter Wereld, maar heeft ook een ruwer kantje. Dit jaar is hij het ongeschoren gezicht van De Grote Verkeersquiz, de online quiz van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) die vorig jaar meer dan 65.000 deelnemers telde. Niet te missen dus!

Zin om het verkeersgevecht aan te gaan? En meteen je kennis over de wegcode een beetje op te frissen? Neem de handschoen dan op en quiz mee op www.degroteverkeersquiz.be!

Quizzen kan van 20 oktober tot 30 november 2014. Wie minstens 14 op 20 haalt, maakt al kans op een prijs! De hoofdprijs is een reischeque van 1000 euro!

IDM wijzigt ophaalrondes in 2015

IDM, de Intercommunale Durme-Moervaart, voert in 2015 heel wat wijzigingen door in de ophaalrondes. Heel wat straten veranderen hierdoor van ophaaldag. Ontdek op welke ronde jouw afval zal opgehaald worden in 2015 via www.idm.be/stratenlijst. In de eerste helft van december zal iedereen ook een nieuwe ophaalkalender in de bus ontvangen met de nodige uitleg en een overzicht van de stratenlijst en hun bijhorende ophaaldag.

Gezocht: Vrijwilligers voor het gemeentearchief

Vrijwilliger in het gemeentearchief van Zele: iets voor jou?
Je bent betrokken bij het behoud en beheer van het gemeentearchief. Je krijgt opdrachten van de bevoegde gemeenteambtenaren en/of de intergemeentelijke archivaris, werkt onder hun supervisie en verantwoordelijkheid en koppelt aan hen terug. Jouw takenpakket bestaat onder meer uit het schonen van de archieven, hulp bieden bij het optimaal bewaren en de archiefselectie. Meer info vind je hier.

Kandidaat stellen?

Je dient je kandidatuur in via een korte motivatie en een beknopt CV naar Frauke De Wilde, Intergemeentelijke archivaris, archivaris@egclandvandendermonde.be, 0471 / 60 53 17.

Zele Roparunnerstad 2014

Vrijdagavond 3 oktober werd Zele opnieuw tot Roparunnerstad verkozen in Rotterdam! Dankzij deze overwinning halen we maar liefst voor de zesde maal de titel binnen en blijft het beeld van de Dodo (de vogel die symbool staat voor Roparun) voor de tweede maal definitief in onze gemeente. Met de 50.000 euro die aan de overwinning vasthangt, kunnen we als gemeente opnieuw tal van projecten in de strijd tegen kanker ondersteunen. BEDANKT IEDEREEN! Afspraak volgend jaar: de nacht van 24 op 25 mei 2015, tot dan!

Kerstmarkt 14 december


De kerstmarkt in Zele gaat dit jaar door op zondag 14 december. Kom vanaf 14u00 genieten van de sfeervolle kerstmarkt. Naast de gezellige kerstkraampjes zijn er opnieuw tal van randactiviteiten. Kom genieten van een lekkere jenever, een heerlijke chocomelk of een warme glühwein. Passeer ook zeker eens langs de winterkermis en kom kijken naar het spectaculaire vuurwerk. Voor ieder wat wils!

Ben je geïnteresseerd om zelf met een kraampje op de kerstmarkt te staan? Klik dan hier voor het inschrijvingsformulier en neem voor 10 november contact op met de verantwoordelijke.

Elektriciteitsschaarste

Momenteel is er heel wat te doen rond de mogelijke elektriciteitsschaarste deze winter. Het is helemaal niet zeker of deze er effectief ook zal komen. De federale overheid heeft een reeks maatregelen genomen om een schaarste te voorkomen, waarbij als allerlaatste stap een afschakelingsplan in werking kan treden. Als iedereen het energieverbruik maximaal beperkt, kunnen we een stroomtekort vermijden. Via enkele simpele energietips kan je helpen vermijden dat de dreigende elektriciteitsschaarste effectief afschakelingen tot gevolg heeft. Meer informatie en energiebesparende tips vind je hier.

De Vlaamse renovatiepremie wordt een belastingvermindering

Vanaf 1 november 2014 zult u de renovatiepremie zoals ze nu bestaat niet meer kunnen aanvragen: u krijgt dezelfde premie, enkel later.

Wat verandert er?
- De Vlaamse renovatiepremie wordt een belastingvermindering die u vanaf de zomer van 2015 zult kunnen aanvragen. U doet uw aanvraag bij Wonen-Vlaanderen maar in plaats van uw premie, ontvangt u van hen bij goedkeuring een attest dat u bij uw belastingaangifte voegt. De belastingvermindering wordt u dan in 3 schijven toegekend.
- De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze belastingvermindering en de werken waarvoor u deze kunt aanvragen, blijven dezelfde als die voor de renovatiepremie. Enkel de manier waarop ze moet worden aangevraagd en wordt uitbetaald, wijzigt voor de aanvragen vanaf 1 november 2014.
- Indien u van plan was tussen 1 november 2014 en de zomer van 2015 de renovatiepremie aan te vragen, wordt een overgangsregeling uitgewerkt zodat u dit nog steeds kunt doen aan dezelfde voorwaarden. U houdt uw facturen bij en dient dan in de zomer van 2015 uw aanvraag in bij Wonen-Vlaanderen.

Meer informatie op http://www.wonenvlaanderen.be/ of bij de dienst Huisvesting (052 / 45 98 36).

Gemeente Zele zoekt ideeën voor groene stroom in centrum

In het beleidsplan van de gemeente is de intentie voor het creëren van een ’groene stroom‘ geformuleerd. Het gemeentebestuur wil deze groene stroom tot stand brengen om het centrum van de gemeente Zele te verfraaien.

 

De ’stroom‘ staat voor samenhang, continuïteit. Groen staat voor duurzaamheid, een aantrekkelijker beeld, een hogere belevingswaarde. Het gemeentebestuur wil een proces van visievorming op gang brengen en schakelt hiervoor een extern studiebureau in.  Het studiebureau Blauwdruk heeft ervaring in stadsontwikkeling op het niveau van een middelgrote gemeente en zal onder andere de Zandberg, Kouter en het marktplein een make-over geven. We willen de Zeelse inwoners, horeca en verenigingen mee betrekken in het proces om de centrumstraten en de omgeving van het gemeentehuis aantrekkelijker te maken. Daarom roepen we jullie op om zoveel mogelijk ideeën aan te brengen voor deze 'groene stroom' zodat we het centrum gezelliger en aangenamer kunnen maken.

Ideeën kunnen gericht worden aan de dienst lokale economie via economie@zele.be.

 

Nieuwe wet ter bestrijding van seksisme

Op 3 augustus 2014 is er een nieuwe wet ter bestrijding van seksisme in werking getreden: voortaan kan elk gebaar of elke handeling waarbij een persoon zwaar en openlijk geminacht wordt omwille van zijn/haar geslacht, leiden tot een verschijning voor de strafrechtbank, die een gevangenisstraf van één maand tot één jaar en/of een boete van 50 tot 1000 euro kan uitspreken. België is zo het eerste land dat een duidelijke ondersteuning biedt aan slachtoffers van seksisme. Klik hier voor meer informatie. 

Nieuwe uurregeling dienst huisvesting

Vanaf 1 april 2014 geldt een nieuwe uurregeling op de dienst huisvesting. Onze huisvestingsambtenaar is beschikbaar op volgende momenten:
- Elke voormiddag van 9u00 tot 12u00
- Maandagavond tussen 17u30 en 19u30

Toegangsweg verkaveling Smeiersberg

De toegangsweg van de verkaveling Smeiersberg is sinds kort opengesteld voor het verkeer langs de kant van de Gentsesteenweg (éénrichtingsstraat).   

Inzameling landbouwfolies

Periode 1: van 28 april 2014 tot 16 juni 2014
Periode 2: van 13 oktober 2014 tot 7 november 2014

Landbouwfolies kunnen tegen betaling (0,10 euro per kg, excl. BTW) aangeleverd worden op de site van IDM in de Moortelstraat 16 te Lokeren (industriezone E17/2).
De folies moeten beantwoorden aan volgende voorwaarden:

- De folies moeten dik en homogeen zijn (volledig zwart, zwart boven en wit aan de onderkant, volledig transparant of volledig wit). Voederzakken, afdekfolie van voederputten, krimpfolie op inleghooi en hooibalen worden eveneens aanvaard.

- De folies moeten volledig proper zijn en mogen geen vreemde bestanddelen bevatten (m.a.w. ze moeten veeg- of bezemschoon zijn)

- Andere folies mogen niet vermengd worden met de landbouwfolies

- De folies moeten bij het aanleveren worden ontdaan van alle bindmiddelen (zoals touwen, enz.)

Nieuwe openingsuren vanaf 1 feburari 2014

Maandag: 9 uur tot 12 uur / 14 uur tot 19u30
Dinsdag: 9 uur tot 12 uur
Woensdag: 9 uur tot 12 uur
Donderdag: 9 uur – 12 uur / 14 uur tot 18 uur
Vrijdag: 9 uur tot 12 uur